Laser πρεσβυωπίας και ειδικές εφαρμογές στον οφθαλμό:

Το τέλος της Πρεσβυωπίας; (Εικ.1)

Εικ.1

Τα τελευταία χρόνια η έρευνα έχει δώσει ένα πλήθος εφαρμογών για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας, ενός οφθαλμολογικού πρόβληματος που θα επηρεάσει περισσότερο ή λιγότερο όλους μας. Η πρεσβυωπία, που συνιστά περισσότερο κατάσταση παρά μια οφθαλμική ασθένεια, ορίζεται ως δυσκολία ή αδυναμία στην κοντινή όραση. Αρχίζει να εμφανίζεται λίγο μετά το 40ό έτος ως «κόπωση» στην ανάγνωση ή δυσκολία αναγνώρισης αντικειμένων, που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 30-35 εκατοστά σε συνδυασμό με συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Προοδευτικά τα συμπτώματα θάμβους στην κοντινή όραση γίνονται πιο έντονα και η χρήση πρεσβυωπικών γυαλιών γίνεται απαραίτητη σχεδόν σε όλους μετά το 50ό έτος.

1. ΓΙΑΤΙ ΠΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ;
Για να γίνει κατανοητή με απλά λόγια η αιτιολογία της πρεσβυωπίας, πρέπει να φανταστούμε τον οφθαλμό σαν φωτογραφική κάμερα που διαθέτει πολύ γρήγορη δυνατότητα εστίασης κοντά και μακριά.

Εικ. 2

Με τον ίδιο τρόπο που η φωτογραφική μηχανή εστιάζει σε διαφορετικές αποστάσεις αυξομειώνοντας την δύναμη των φακών της, έτσι και ο οφθαλμός αυξομειώνει ταχύτατα τη δύναμη του φακού του (κρυσταλλοειδής φακός) λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση των αντικειμένων, όπου στρέφουμε το βλέμμα μας. Η διαδικασία αυτή γίνεται χιλιάδες φορές κάθε ώρα και βασίζεται στην ελαστικότητα του κρυσταλλοειδούς φακού. Καθώς μεγαλώνουμε, η ελαστικότητα του φακού μειώνεται και αντίστοιχα μειώνεται και η ικανότητά του να εστιάζει (να βλέπει) κοντά. (Εικ 2,3)

2. ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ;

Η ηλικία, στην οποία θα αρχίσουν να ενοχλούν τα πρεσβυωπικά συμπτώματα εξαρτάται από την προγενέστερη κατάσταση του οφθαλμού, δηλαδή αν προϋπήρχε μυωπία, αστιγματισμός ή υπερμετρωπία. Άτομα με μυωπία ενοχλούνται κατά κανόνα αργότερα από τα αρχόμενα πρεσβυωπικά συμπτώματα και συνήθως μια μείωση των βαθμών της μυωπίας βοηθά στην ευκρινή κοντινή όραση. Με την πάροδο της ηλικίας πολλοί μύωπες επιτυγχάνουν όραση σε κοντινή απόσταση, βγάζοντας τα γυαλιά τους. Άτομα με υπερμετρωπία ενοχλούνται συνήθως σε μικρότερη ηλικία από τα πρεσβυωπικά συμπτώματα και η δυσκολία στην κοντινή όραση επιδεινώνεται γρήγορα με το πέρασμα της ηλικίας.

3. ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΕΙ Η ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΓΥΑΛΙΑ ΓΙΑ ΚΟΝΤΙΝΗ ΟΡΑΣΗ;
Μεγάλο ποσοστό ατόμων καθυστερούν την χρήση πρεσβυωπικών γυαλιών πιστεύοντας ότι αυτό θα επιταχύνει την επιδείνωση της πρεσβυωπίας τους.

Εικ. 4

Η απάντηση σε αυτό είναι, ότι η χρήση σωστά μετρημένων πρεσβυωπικών γυαλιών δεν επηρεάζει την ταχύτητα εξέλιξης της πρεσβυωπίας. Αντίθετα, η χρήση λανθασμένα μετρημένων γυαλιών, με μεγαλύτερους βαθμούς από τους απαιτούμενους για το συγκεκριμένο άτομο, υπάρχει περίπτωση να επιταχύνει τα πρεσβυωπικά συμπτώματα. Γι’ αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται έτοιμα πρεσβυωπικά γυαλιά από φαρμακεία ή καταστήματα οπτικών, παρά μόνο εκείνα που συνταγογραφούνται μετά από πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο. (Εικ 4)

4. ΠΟΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑΣ ;

Μη επεμβατικές μέθοδοι διόρθωσης πρεσβυωπίας

1. Απλά πρεσβυωπικά γυαλιά: Αποτελούν την απλή αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας και είναι ευρέως διαδεδομένα. (Εικ. 5)
2. Διπλοεστιακά ή πολυεστιακά γυαλιά: Πρόκειται για γυαλιά με διαφορετικής δύναμης φακό από το κέντρο προς την περιφέρεια, που επιτρέπουν ευκρινή όραση σε όλες τις αποστάσεις, ανάλογα με το πού στρέφουμε το βλέμμα. Συνιστώνται κυρίως σε άτομα με προβλήματα και στην κοντινή και την μακρινή όραση.

3. Πρεσβυωπικοί φακοί επαφής: Πρόκειται για διπλοεστιακούς ή πολυεστιακούς φακούς επαφής, που λειτουργούν όπως τα αντίστοιχα γυαλιά.(εικ 6,7)

4. Η τεχνική Monovision: Την τελευταία δεκαετία εφαρμόζεται με επιτυχία η διόρθωση της πρεσβυωπίας βασισμένη στην τεχνική Monovision. Η τεχνική αυτή δεν περιορίζεται μόνο στις μη επεμβατικές μεθόδους αλλά και στις χειρουργικές, όπως θα δούμε παρακάτω.

Βασίζεται στο φαινόμενο, ότι κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί περισσότερο τον έναν από τους δύο οφθαλμούς, όπως ακριβώς κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί περισσότερο το ένα από τα δύο του χέρια (αριστερόχειρας / δεξιόχειρας).

Έτσι, ο οφθαλμός που χρησιμοποιείται περισσότερο (επικρατών οφθαλμός) διορθώνεται για την μακρινή όραση ενώ ο έτερος οφθαλμός διορθώνεται για την κοντινή όραση. Ο συνδυασμός και των δύο οφθαλμών (διόφθαλμη όραση) επιτρέπει ικανοποιητική όραση σε όλες τις αποστάσεις. Η τεχνική Monovision βρίσκει εφαρμογή σε διορθωτικά γυαλιά, φακούς επαφής, καθώς επίσης και στις χειρουργικές μεθόδους, που θα δούμε παρακάτω.

 

 

 

Β. Επεμβατικές μέθοδοι διόρθωσης πρεσβυωπίας

1. Αντικατάσταση του φακού του οφθαλμού (κρυσταλλοειδούς φακού) με τεχνητό ενδοφακό

ΕΝΔΟΦΑΚΟΙ: Οι φακοί που ενθέτονται στον οφθαλμό κατά την επέμβαση του καταρράκτη

Κατά την επέμβαση του καταρράκτη ο ανθρώπινος φακός (κρυσταλλοειδής φακός) που έχει σκληρύνει και θολώσει, αντικαθίσταται από έναν τεχνητό φακό που ονομάζεται ενδοφακός.

Πρόκειται για έναν μικροσκοπικό φακό που μας επιτρέπει να βλέπουμε καθαρά. Η ανακάλυψη των ενδοφακών έγινε την δεκαετία του ’50 και αποτέλεσε τεράστιο βήμα στην οφθαλμολογία.

Οι φακοί αυτοί σε συνδυασμό με την επέμβαση του καταρράκτη επιτρέπουν την ανάκτηση της όρασης σε μεγάλο ποσοστό.

Αρχικά κατά την ανακάλυψή τους  και για  αρκετά χρόνια οι φακοί που κατασκευάζονταν είχαν μόνο  τη δυνατότητα να διορθώνουν  την μακρυνή όραση, ενώ για την κοντινή αλλά και  την ενδιάμεση όραση απαιτούνται γυλιά πρεσβυωπίας. Οι φακοί αυτοί ονομάστηκαν μονοεστιακοί (monofocal) και είναι οι πιο ευρέως διαδεδομένοι ακόμη και σήμερα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 έγιναν προσπάθειες να κατασκευαστούν ενδοφακοί που να μιμούνται το ανθρώπινο οφθαλμό και να δίνουν καθαρή όραση όχι μόνο μακρυά αλλά και στις ενδιάμεσες και κοντινές αποστάσεις.

Σημερα έχουμε ένα μεγάλο αριθμό επιλογών σε ενδοφακούς ώστε να μειώσουμε την αναγκη για χρηση γυαλιών πρεσβυωπίας.Οι φακοί αυτοί έχει επικρατήσει να λέγονται Primium και είναι οι εξής ομάδες :

1η ομάδα Primium ενδοφακών:  Μonofocal plus ή Εnhanced monofocals ενδοφακοί,

2η ομάδα Primium ενδοφακών: Εxtended range of vision (ERV) ή Extended Focus ή EDOF ή αυξημένoυ εύρους εστίασης

3η ομάδα Primium ενδοφακών: Full range of focus(FROF) ή Πολυεστιακοί φακοί

ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΠΡΟΣ ΤΗΝ 3η ΟΜΑΔΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΚΩΝ ΓΥΑΛΙΩΝ ΑΛΛΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΟΠΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΡΑΣΗ ενός υγιούς ατόμου χωρίς πρεσβυωπία -απρόσκοπτη όραση σε κοντινές, ενδιάμεσες και μακρινές αποστάσεις.

ΟΡΑΣΗ ενός υγιούς ατόμου με πρεσβυωπία -απρόσκοπτη όραση σε μακρινές αποστάσεις, δυσκολία στην ενδιάμεση και κυρίως την κοντινή απόσταση (κινητό)

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ- Θόλωση όρασης σε όλες τις αποστάσεις, διαταραχή της χρωματικής αντίληψης

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΜΕ ΑΠΛΟ-ΜΟΝΟΕΣΤΙΑΚΟ ΦΑΚΟ-Καλή μακρινή όραση δυσκολία στην ενδιάμεση (τραπέζι) και την κοντινή όραση

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΜΕ PRIMIUM φακό 1ης Ομάδας- Καλή μακρινή και ενδιάμεση όραση(τραπέζι) δυσκολία στην κοντινή όραση- ΧΩΡΙΣ Οπτικά φαινόμενα που να προβληματίζουν

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΜΕ PRIMIUM φακό 2ης Ομάδας- Καλή μακρινή και ενδιάμεση όραση(τραπέζι), ικανοποιητική κοντινή όραση – Χρήση πρεσβυωπικών γυαλιών μόνο σε πολύωρη κοντινή εργασία-Πιθανή Ύπαρξη Οπτικών φαινομένων το πρώτο εξάμηνο

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΜΕ PRIMIUM φακό 3ης Ομάδας- Καλή όραση σε όλες τις αποστάσεις – Απαλλαγή από τη χρήση πρεσβυωπικών γυαλιών-Ύπαρξη Οπτικών φαινομένων το πρώτο εξάμηνο που μπορεί να προβληματίσουν κυρίως στη βραδινή οδήγηση.

Οπτικά φαινόμενα κατά την οδήγηση το βράδυ σε επέμβαση καταρράκτη με φακούς 3ης Ομάδας: Αμέσως μετά την επέμβαση (Αριστερά) και σημαντικά μειωμένα 6 μήνες μετά την επέμβαση (Δεξιά)

ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΤΥΠΟΙ PREMIUM ΦΑΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1η ομάδα Primium ενδοφακών :  Μonofocal plus ή Εnhanced monofocals  ενδοφακοί,

2η ομάδα Primium ενδοφακών: Εxtended range of vision (ERV) ή Extended Focus ή EDOF ή αυξημένoυ εύρους εστίασης

 3η ομάδα Primium ενδοφακών: Full range of focus(FROF) ή Πολυεστιακοί φακοί